FarbrorGrahns Gottebod

Här tipsar jag om vad jag tycker är gott att äta och dricka.

 


Deserter

Avsluta på topp.
Desserten är ett av de sista intrycken du får med dig från middagen.

Att lägga ner lite omsorg och kärlek på din dessert förhöjer den totala upplevelsen av din middag.

Vit chokladkaka

Ingredienser

16 bitar

250 g vit choklad 
200 g Arla smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
Glasyr:
150 g vit choklad
1/2 dl Arla Köket vispgrädde

florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halv-stelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.

Banana Jack milkshake

4 cl Jack Daniel's Whiskey
1 skalad banan
1,5dl vanilj och chokladglass
0,75dl naturell yoghurt

Kör alla ingredienserna i en mixer och mixa så allt blandas och alla bitar försvinner. servera i höga glas och drick det meddetsamma.

Amerikanska pannkakor

Blir ca 8-10 st. 

 

6 st äggvitor
6 st äggulor
4 dl mjöl
3,5 msk socker
0.5 tsk salt
4 dl mjölk
4,5 msk gräddfil eller creme fraiche
75 g smält smör
Dela äggen.
 
Vispa med elvisp i äggvitorna tills du kan hålla bunken upp och ner utan att vitan trillar ur.
Sätt resten av ingredienserna i en annan bunke och vispa med elvispen där till du har slät smet.
 
Vänd försiktigt äggvitan i smeten. OBS! Med slev, inte vispen!
 
Grädda ca 1,5 dl smet till varje pannkaka. Stek på varje sida i högst 30 sek. Det går undan så bränn dem inte!

Toblerone cheesecake

400 g maryland cookies choklad 
125 g smör 
2 ½ dl kesella 
400 g philadelphiaost 
1 dl strösocker 
3 ägg 
250g toblerone

Krossa kexen i matberedare eller i mortel och blanda i smält smör. 
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant.
Grädda i 175º, 8 minuter och låt svalna. 
Sänk ugnsvärmen till 125º.
Vispa ihop kesella, philadelphiaost och socker till en smet. Rör i äggen ett i taget. 
Smält 200 g av chokladen över ett vattenbad eller i chokladsmältare och blanda ner i smeten. 
Häll smeten i formen och grädda i 125º, 40 minuter. 

Låt den kallna och stå i kyl ca 5 timmar före servering. 
Hyvla över resten av Tobleronen.

Kladdkaka med Polly

Ingredienser:
200 g smör
5 dl socker
4 ägg
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
1 påse Polly (ca 200 g)

Smält smöret och låt det svalna en aning medan du vispar ägg och socker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dessa i äggsmeten, varefter du försiktigt vänder ihop detta. Vänd sedan ner smöret och rör till sist ner Polly. Häll upp smeten i en långpanna (20x30cm) med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, varmluft i 35-45 min (beroende på ugn så du får hålla lite koll men låt den inte gå för länge!!) och låt kakan sedan stå kallt en stund innan den serveras.