FarbrorGrahns Gottebod

Här tipsar jag om vad jag tycker är gott att äta och dricka.

 


Grillen är manens bästa vän

Grilla gör man året runt inte bara på sommaren

Sample image

  • Kolgrillar är det betydligt svårare att kontrollera temperaturen på, men de är också en större utmaning
  • En kolgrill tar längre tid att komma igång med, men det finns en fördel med det också. Du får tid att koppla av under tiden du väntar på att kunna grilla.
  • Kolgrillen ger mer smak, även om det tvistas en del om det.
  • Kolgrillen är oftast billigare i inköp
  • Kol och briketter kostar en del, men det gör även gasolen.
  • Både en klotgrill och en gasolgrill gör det möjligt att röka det du ska grilla, men det blir bättre effekt på en klotgrill.
  • Kolgrillen har större miljöpåverkan, men det är också roligt att elda (åtminstone för oss män).

 

Olika Grillmetoder som man kan använda sig av.

50/50

Med 50/50-metoden gör du så att du först läggger köttbiten över glöden så att du får en fin yta och stänger köttets porer så köttbiten förblir saftig innuti, där efter lägger du köttet på gallret bredvid glöden och grillar köttbiten i indirekt värme från glöden, lägg gärna en folieform under köttbiten med lite vatten i så att köttsaften kan droppa ner i denna (blir lättare att hålla grillen ren och det luktar inte brännt).

Direkt grillning

Direkt grillning fungerar bäst till mindre köttbitar, hamburgare, kycklingfileer och biffar.
Fördela glöden jämnt över hela glödgallret så du får en gämn fin glödbädd över hela grillen. Nu kan du grilla över hela gallret, ofta är det så man grillar när man har en öppen grill.

Indirekt grillning

Du placerar glöden ute i sidorna på grillen och lämna mitten utan glöd, där sätter du en folieform med lite vätska i så att köttsaften kan droppa i. Att placera köttbiten utan att glöden ligger direkt under gör att du kan grilla en stor köttbit, kalkon eller fisk. Det viktiga är att du lägger på locket direkt för grillen kommer då att fungera som en ugn. Det bästa är om man har ett delbart grillgaller så kan man lägga på mer kol/bricketter om det behövs. Prova gärna att lägga in blötlagda kryddknippen av Timjan, Rosmarin eller andra goda kryddor på glöden så får du en härlig röksmak på köttbiten.