Hur mycket mat går åt?
Här en tabell som hjälper dig att räkna ut hur mycket råvaror som du måste köpa för att det skall räcka till alla dina gäster.
Ska du t ex bjuda 10 personer på lammsadel så tar du mängden lammsadel per person: 400 g x 10 personer = 4 kg. Det bör räcka för spillet är 60 %, dvs. 0, 60 x 4 kg = 2,4 kg. Alltså återstår 1,6 kg, vilket ger 160 g per person, och det stämmer bra eftersom man räknar 160-180 g filé per person.
Omvänt; har du en råddjurssadel på 2,1 kg kan du se att spillet är 50 %, du får alltså 1,05 kg kött. Dividera med 175g, så får du fram att din sadel räcker till 6 personer.
Du bör också ta hänsyn till om gästerna är unga eller gamla. För unga gäster som äter mycket kan du multiplicera med 1,2. T ex stek med ben räknas 310 g/pers, och 12 unga personer räknar du 310 g x 12 x 1,2 = 4,5 kg.
När det gäller grytor har man ofta så mycket annat i att det räcker med 110 g grytbitar per person.
Tabellen gäller för huvudrätter, så när du vill veta hur mycket som går åt till förrätter drar du av 25-30 %.
Fler rätter betyder mindre av varje rätt.
Om du gör en måltid med tre eller fler rätter kan du räkna bort 5 % per rätt, dvs. 15 % på en trerätters middag.
T ex 20 personer som får en fyrarätters middag med lax som huvudrätt.
Hur mycket lax behöver du köpa hem?
20 x 340 g = 6,8 kg. Minska med 20 %, dvs. ta 80 % av 6,8 kg vilket blir ca 5,5 kg hel lax.
RÅVARUTABELL
Kött
|
PER PERSON
|
SPILL
|
Filé |
160 – 180 g |
2 % |
Stek |
200 g |
5 % |
Stek m ben |
310 g |
30 % |
Grytbitar |
110 g |
0-10 % |
Lammsadel |
400 g |
60 % |
Viltsadel |
380 g |
50 % |
Helt lamm/viltstek |
350 g |
40 % |
Benfritt lamm/viltstek |
210 g |
8 % |
|
|
|
FÅGEL
|
|
|
Kyckling |
310 g |
50 % |
Anka |
420 g |
60 % |
Kalkon |
320 g |
50 % |
Gås |
420 g |
60-65 % |
Duva |
360 g |
55 % |
Vildand |
400 g |
60 % |
Fasan |
400 g |
60 % |
|
|
|
FISK
|
|
|
Filé |
180 – 200 g |
0 % |
Hel lax |
340 g |
40– 45 % |
Plattfisk |
400 g |
45-50 % |
Piggvar |
480 g |
65 % |
Hel gädda |
480 g |
60 % |
|
|
|
SKALDJUR
|
|
|
Färska räkor |
400 g |
50 % |
Frysta räkor |
500 g |
60 % |
Krabba |
300 g |
30 % |
Hummer |
450 g |
55 % |
Kräftor (som enda rätt) |
750 g |
60-65 % |
|
|
|
SÅS |
|
|
Tunn, serveras |
1,3 dl |
|
Tjock, serveras |
1,6 dl |
|
Upplagd på tallrik |
0,6 dl |
|
|
|
|
POTATIS |
|
|
Färsk |
200 g |
6 % |
Som skall skalas |
200 g |
12 % |
SOPPA 2,0 dl
RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
PASTA 100 g
GRÖNSAKER
Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje
BUFFÉ
120-150 G Pastasallad/person
200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
50 g sås/person
125 g ost/person
eller
150-200 g potatissallad/person
65 g lax/person
100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
125 g ost/person
Buffé tillbehör:
Melon, päron, paprika, cocktailtomater, frissésallad, ruccola, pinjenötter, oliver
Fikonmarmelad är gott till de flesta ostar.
När man gör en potaisgratäng dagen före så måste man få ut så mycket luft som möjligt, så täck väl med plastfolie och klappa fast den så myclet det går. Då mörknar inte potatisen så mycket.