FarbrorGrahns Gottebod

Här tipsar jag om vad jag tycker är gott att äta och dricka.

 


Recept

Lite av det och lite av detta och du har en fantastik måltid

Sample imageVar inte rädd för att prova nya smaker, kan det vara gott med rött vin i köttfärssåsen, är det gott med lavendelblommor i salladen? Prova.

 

 

 

 

 

 

Hur mycket mat går åt?
Här en tabell som hjälper dig att räkna ut hur mycket råvaror som du måste köpa för att det skall räcka till alla dina gäster.
Ska du t ex bjuda 10 personer på lammsadel så tar du mängden lammsadel per person: 400 g x 10 personer = 4 kg. Det bör räcka för spillet är 60 %, dvs. 0, 60 x 4 kg = 2,4 kg. Alltså återstår 1,6 kg, vilket ger 160 g per person, och det stämmer bra eftersom man räknar 160-180 g filé per person.

Omvänt; har du en råddjurssadel på 2,1 kg kan du se att spillet är 50 %, du får alltså 1,05 kg kött. Dividera med 175g, så får du fram att din sadel räcker till 6 personer.

Du bör också ta hänsyn till om gästerna är unga eller gamla. För unga gäster som äter mycket kan du multiplicera med 1,2. T ex stek med ben räknas 310 g/pers, och 12 unga personer räknar du 310 g x 12 x 1,2 = 4,5 kg.

När det gäller grytor har man ofta så mycket annat i att det räcker med 110 g grytbitar per person.

Tabellen gäller för huvudrätter, så när du vill veta hur mycket som går åt till förrätter drar du av 25-30 %.

Fler rätter betyder mindre av varje rätt.
Om du gör en måltid med tre eller fler rätter kan du räkna bort 5 % per rätt, dvs. 15 % på en trerätters middag.

T ex 20 personer som får en fyrarätters middag med lax som huvudrätt.
Hur mycket lax behöver du köpa hem?
20 x 340 g = 6,8 kg. Minska med 20 %, dvs. ta 80 % av 6,8 kg vilket blir ca 5,5 kg hel lax.

RÅVARUTABELL

Kött

PER PERSON

SPILL

Filé
160 – 180 g
2 %
Stek
200 g
5 %
Stek m ben
310 g
30 %
Grytbitar
110 g
0-10 %
Lammsadel
400 g
60 %
Viltsadel
380 g
50 %
Helt lamm/viltstek
350 g
40 %
Benfritt lamm/viltstek
210 g
8 %

FÅGEL

Kyckling
310 g
50 %
Anka
420 g
60 %
Kalkon
320 g
50 %
Gås
420 g
60-65 %
Duva
360 g
55 % 
Vildand
400 g
60 %
Fasan
400 g
60 %

FISK 

Filé
180 – 200 g
0 %
Hel lax
340 g
40– 45 %
Plattfisk
400 g
45-50 %
Piggvar
480 g
65 %
Hel gädda
480 g
60 %

SKALDJUR

Färska räkor
400 g
50 %
Frysta räkor
500 g
60 %
Krabba
300 g
30 %
Hummer
450 g
55 %
Kräftor (som enda rätt)
750 g
60-65 %
     

SÅS 

Tunn, serveras
1,3 dl
Tjock, serveras
1,6 dl
Upplagd på tallrik
0,6 dl

POTATIS

Färsk
200 g
6 %
Som skall skalas
200 g
12 %


SOPPA 2,0 dl
RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
PASTA 100 g
GRÖNSAKER
Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje

BUFFÉ
120-150 G Pastasallad/person
200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
50 g sås/person
125 g ost/person
eller 
150-200 g potatissallad/person
65 g lax/person
100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
125 g ost/person

Buffé tillbehör:
Melon, päron, paprika, cocktailtomater, frissésallad, ruccola, pinjenötter, oliver
Fikonmarmelad är gott till de flesta ostar.

När man gör en potaisgratäng dagen före så måste man få ut så mycket luft som möjligt, så täck väl med plastfolie och klappa fast den så myclet det går. Då mörknar inte potatisen så mycket.