FarbrorGrahns Gottebod

Här tipsar jag om vad jag tycker är gott att äta och dricka.

 


Fågel

Kyckling, kalkon eller ankbröst: Fågel hör till det godaste man kan grilla

 

Dansande kyckling

Förbered grillen för indirektgrillning, öppna en 33cl. öl tryck upp den med öppningen uppåt i baken på den kryddade kycklingen och sätt sedan den på grillen och grilla med stängt lock tills kycklingen är klar, du får nu en underbart saftig och smakrik kyckling som serveras med potatis och grillad majs och någon god sås.

Smidiga grytan

4 port

Ingredienser

2 st Kycklingfiléer
1 msk soja
1 msk chilisås
1 pkt bacon
4 prt pasta typ Penne

Till röran

2 dl cremé fraiché
0,5 dl grädde
2 msk dijonsenap
2 msk stark chillisås (ej söt)

Topping

2 dl riven västerbottenost
1 tsk olja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela bacon i små bitar. Stek bacon knaprigt och låt torka på hushållspapper.
  2. 2. Koka 4 portioner pasta i lättsaltat vatten, pastan skall vara al dente. Den går klart i ugnen.
  3. 3. Skär kycklingfiléer i bitar som är ungefär 2x2cm. Behåll en bit som är dubbelt så stor.
  4. 4. Stek kycklingen i olja på medelvärme, salta och peppra. Dela efter ett par minuter den bit som är dubbelt så stor och se efter om den är klar. Avsluta sedan stekningen med lite soja och chilisås så kycklingen får en god smak.
  5. 5. Blanda ihop crème fraîche, grädde, senap och chilisås. Salta och peppra.
  6. 6. Lägg kyckling och pasta i en ugnsfast form, häll över röran. Blanda om grejerna.
  7. 7. Strö över bacon och toppa sedan med västerbotten ost.
  8. 8. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills det fått en fin färg.
  9. 9. Servera med en sallad och ett gott bröd.

Serveringsförslag: Sallad, bröd

KFC kyckling

Ingredienser

1 kyckling, liten styckad

Marinad:
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkade örter, blandade (oregano, rosmarin, salvia och timjan)
1/4 tsk cayennepeppar
½ tsk vitpeppar
ca 4-5 dl filmjölk

Mjölblandning:
5 dl mjöl
1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
1/4 tsk cayennepeppar
½ tsk vitpeppar
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
1 tsk socker

Gör så här

Torrblanda kryddorna med kycklingen i en bunke. Häll på filmjölk. Låt stå minst 2 timmar i kylen med lock.
Blanda alla ingredienser som tillhör mjölblandningen.
Värm upp frityrolja i en stor tjockbottnad kastrull (går bra med en vanlig kastrull också) eller värm din frityr till ca 150 grader.
Vänd kycklingen i mjölet rikligt, lägg dom vända bitarna i oljan

Kyckling lasange

4-6 portioner

Till Lasangen

600
gr
Kycklingfiléer
200
gr
Färska champinjoner
1
st
färsk chili (efter smak)
15
st
Lasangeplattor
200
gr
färskbladspenat eller Babyspenat
150
gr
Soltorkade tomater
250
gr
Riven ost


Till champinjonsoppan

300
gr
Färska champinjoner
2
st
Gula lökar
7
dl
matlagningsgrädde
2
st
Svampbulongtärning eller svampfond
5
dl
vatten
    salt och peppar efter smak

 

Gör så här.

Börja med soppan

  1. Hacka svampen i ca 1 cm stora bitar
  2. Finhacka löken
  3. Fräs lök och svamp ett par minuter i smör
  4. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningarna
  5. Låt småkoka i ca 15 minuter
  6. Mixa soppan med en stavmixer eller matberedare


Fortsätt med Lasangen

  1. Sätt igång ungen på 225grader
  2. Skär upp kycklingen i skivor ca 0,5 cm tjocka
  3. Stek kycklingen i smör till den får färg i en rejäl stekgryta
  4. Skiva svampen i ca 0,5 cm tjocka skivor
  5. Hacka chilin och tomaterna
  6. Blanda ner chilli och soppan i bland kycklingen
  7. Låt det puttra i ca 5 min så att smakerna blandas samman
  8. Varva Kycklingröran med lasangeplattor i en smord ungsform
  9. Strö över riven ost
  10. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter eller tills att plattorna blivit mjuka

Serveringsförslag: Sallad och ett gott vin